logo prijevodi stručnih tekstova
KORISNIČKI RAČUN ZA KLIJENTE

header

Dobit Applea rekordnih 18 milijardi USD, snažna prodaja iPhonea

Čista dobit Applea dosegnula je u četvrtom lanjskom tromjesečju 18 milijardi dolara, što je rekordna kvartalna dobit jedne kompanije u svijetu.Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Čista dobit Applea dosegnula je u četvrtom lanjskom tromjesečju 18 milijardi dolara, što je rekordna kvartalna dobit jedne kompanije u svijetu, a zahvaljuje se snažnoj prodaji iPhonea u blagdanskoj sezoni i 70-postotnom rastu prodaje u Kini.

Poslovno izvješće, objavljeno u utorak, pokazuje da je u proteklom kvartalu Apple prodao 74,5 milijuna iPhonea, dok su analitičari očekivali prodaju manje od 70 milijuna.

Pritom je najviše, čak 70 posto, porasla prodaja iPhonea u Kini, pa je tamošnje tržište postalo najvažnije Appleovo tržište nakon američkog. To se zahvaljuje lanjskom ugovoru o prodaji između Applea i China Mobilea.

Zahvaljujući tome, prihodi Applea dosegnuli su u proteklom tromjesečju 74,6 milijardi dolara, znatno više od očekivanih 68 milijardi i čak 29 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Čista dobit kompanije dosegnula je 18,02 milijarde dolara, što je najveća kvartalna dobit koju je ostvarila neka svjetska kompanija uvrštena na burzu. U istom razdoblju godinu dana prije dobit Applea iznosila je 13 milijardi dolara.

Zahvaljujući snažnom rastu dobiti, gotovina na računima Applea dosegnula je rekordnih 178 milijardi dolara, dovoljno za kupnju, primjerice, IBM-a.

Međutim, dok prodaja iPhonea snažno raste, prodaja iPad tableta pala je u prošloj godini 18 posto u odnosu na prethodnu godinu. Posljedica je to povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu.

U tekućem tromjesečju poslovodstvo Applea očekuje prihode između 52 i 55 milijardi dolara, no upozorava na teškoće koje kompaniji predstavlja snažno jačanje dolara posljednjih mjeseci.

Cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti porasla je nakon objave poslovnog izvješća više od 5 posto.


POSLOVNI.HR
28.1.2015. 8:35 Poslovni.hr/Hina
narudzba